Biszkopt według tego przepisu wychodzi idealny. Stosuję patent doświadczonych cukierników
Biszkopt pieczony według poniższego przepisy wykorzystuję najczęściej jako bazę wielu tradycyjnych tortów i słodkich rolad, które przekładam masami lub kremem z serka mascarpone, a także np. ciast ze świeżymi owocami i galaretką. Jedną z najważniejszych zasad pieczenia biszkoptu jest użycie składników o temperaturze pokojowej. Piekąc idealny biszkopt, zawsze korzystam ze sprawdzonych patentów doświadczonych cukierników. Ich sekretem jest zważenie jajek oraz użycie ilości mąki i cukru równej połowie ich wagi.
Wskazówka: w moim przepisie na 8 świeżych jajek o rozmiarze L (sztuka waży ok. 65 g – razem 520 g) przypada 260 g cukru i 260 g mąki tortowej. Pamiętaj, by użyć ciepłych jajek, czyli takich, które mają temperaturę pokojową.
Przepis: Biszkopt
W przepisie na ten idealny biszkopt ważne są proporcje składników (mąki, drobnego cukru). Zawsze dobieram je do ilości i wagi użytych jajek.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 330 w każdej porcji
Składniki
- 8 jajek
- 260 g drobnego cukru
- 260 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- 6 łyżek wody
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Sposób przygotowania
- Rozgrzanie piekarnika i przygotowanie blachyRozgrzej piekarnik do 175-180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wyłóż prostokątną blaszkę (25 x 35 cm) papierem do pieczenia.
- Przygotowanie i wymieszanie składnikówMąkę przesiej dwukrotnie, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli oraz kakao, jeżeli chcesz upiec biszkopt kakaowy. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj na jasną, puszystą masę z 200 g drobnego cukru i 1 łyżeczką cukru waniliowego. Pod koniec ucierania żółtek dodawaj po 1 łyżce wody. Białka osobno ubij na sztywną pianę, dodając stopniowo pozostałe 60 g drobnego cukru. Dodaj ubitą pianę i suche składniki (przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli) do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj. Równomiernie rozprowadź ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia, prostokątnej blaszce.
- PieczenieWstaw blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika. Czas pieczenia biszkoptu to około 25-30 minut. Nie otwieraj drzwiczek piekarnika podczas pieczenia, bo biszkopt może opaść. Pod koniec pieczenia sprawdź, czy biszkopt jest gotowy, wbijając w ciasto drewniany patyczek. Jeśli wyciągnięty z ciasta patyczek jest suchy, to biszkopt jest gotowy. Wyłącz grzanie, uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw biszkopt na chwilę w cieple. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i ostrożnie przełóż na kratkę. Zdejmij papier do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia.
Do tortu najczęściej wykorzystuję jasny biszkopt upieczony z powyższych składników. Jednak dla urozmaicenia smaku czasami decyduję się na zrobienie biszkoptu kakaowego. Wówczas przygotowując składniki suche do ciasta, dodaję do nich jeszcze 3 łyżki naturalnego kakao.
Biszkopt możesz upiec dzień wcześniej i na drugi dzień przełożyć np. bitą śmietaną, kremem waniliowym, owocowym lub czekoladowym. Przestudzony biszkopt możesz pokroić na dwa lub trzy równe blaty za pomocą noża strunowego bądź żyłki.
Czym nasączyć biszkopt?
Biszkopt możesz nasączyć ponczem przygotowanym z wody i niewielkiej ilości alkoholu (nadają się do tego np. czysta wódka, likier, whisky czy domowa nalewka owocowa), dobierając rodzaj alkoholu do smaku kremu. Jeśli szykujesz blaty biszkoptu, które będą jedzone przez dzieci, nasączaj je rozcieńczonym wodą sokiem owocowym bądź syropem przygotowanym z wody, cukru i herbaty czarnej lub herbatki owocowej.